Bichon Frise Rotumääritelmä

Bichon frisén rotumääritelmäRanskalais-belgialainen rotu


KÄYTTÖTARKOITUS:

Pieni seurakoira.


FCI.:N LUOKITUS:

Ryhmä 9 seura- ja kääpiökoirat


Yleisvaikutelma – Pieni, iloinen eloisa ja leikkisä. Pää korkealla ja ylväästi koholla. Silmät eloisat ja ilmeikkäät. Kuono keskipitkä. Karva muodostaa avoimia korkkiruuvimaisia kiharoita muistuttaen mongolianvuohen turkkia.


Pää – Kallo kuonoa pitempi (18 cm : 5 cm) ja kallon ympärysmitta suhteessa kallon leveyteen noin 27 cm. Otsapenger loiva ja otsauurre vähäinen. Kallo litteä, mutta runsas karvoitus antaa pyöreän vaikutelman. Posket sileät, eivät lihaksikkaat. Kuono pyöristynyt. Kirsu syvänmusta, sileä ja kiiltävä. Huulet ohuet, melko tiiviit. Ylähuuli peittää alahuulet, ei pitkä, raskas eikä riippuva. Huulet tavallisesti mustat.


Silmät – Pyöreät, ei koskaan mantelinmuotoiset, mahdollisimman tummat, eivät ulkonevat tai vinot. Silmänvalkuaiset eivät saa näkyä. Luomien reunat tummat.


Korvat – Riippuvat, karkeahkon pitkän karvan peittämät. Kuulostellessa eteenpäin suunnatut niin, että korvan sisäreuna koskettaa kalloa. Korvan alareuna ulottuu kuonon puoleen väliin. Korvat hieman ohuemmat eivätkä niin leveät kuin villakoiralla.


Purenta – Leikkaava.


Kaula – Melko pitkä hyvin sijoittunut, hyväryhtinen. Pyöreä ja kapea yläosastaan, voimakkain lapojen kohdalla. Pituus noin 1/3 rungon pituudesta suhteessa 11 cm : 33 cm (27 cm korkealla koiralla).


Runko – Hyvin kehittynyt, rintakehä suhteellisen pitkä, voimakas eturinta, vähitellen kapenevat kylkiluut. Lavat melko viistot, eivät raskaat. Vatsaviiva selkeästi korostunut. Lanne leveä ja lihaksikas, kevyesti kaareva. Takaosa leveä ja kevyesti pyöristynyt. Iho ohut ja kiinteä.


Raajat – Edestä katsottuna ehdottomasti suorat, luusto hieno. Ranne lyhyt ja edestä katsottuna suora, sivusta hieman kalteva. Reidet leveät ja lihaksikkaat, polvet hyvin kulmautuneet. Kinner kulmautuneempi kuin villakoirilla.


Käpälät – Tiiviit, hyvin sulkeutuneet. Ihanne mustat kynnet.


Häntä – Tavallisesti korkealla ja pehmeästi kaartuvana selkälinjan suuntaisena, ei kippurassa. Hännänkiinnitys hieman selkälinjaa alempana. Hännän ”plyymi” saa laskeutua selälle. Häntää ei saa typistää.


Karvapeite – Hienoa, silkkimäistä, kevyillä korkkiruuvikiharoilla muistuttaen mongolianvuohen turkkia. Ei suoraa, eikä nyörimäistä. Pituus noin 7 – 10 cm. Ainoastaan kuono ja käpälien karvoitus voidaan leikata ja siistiä.


Väri – Kokonaan valkoinen, iho mieluimmin tumma.


Koko – Säkäkorkeus ei yli 30 cm, pienempi parempi.


Virheitä – Liian voimakas pigmentti, joka muodostaa punertavia pilkkuja turkkiin. Suora, laineikas, nyörimäinen tai liian lyhyt karva. Muu kuin leikkaava purenta.


Hylkäävät virheet – Selvä ylä- tai alapurenta. Vaalea kirsu. Lihanväriset huulet. Vaaleat silmät. Mustat pilkut karvapeitteessä. Kippura tai kierteinen häntä.


Ranskan rotujärjestön suosituksen mukaan myös leijonaleikkaus on sallittu. Turkkia ei kuitenkaan kammata auki kuten villakoirilla.


PetBaja.fi
SO POSH - PetBaja.fi