GRIFFON

GRIFFON BRUXELLOIS, GRIFFON BELGE JA PETIT BRABANÇON


Alkuperämaa: Belgia


Pieni vahti- ja seurakoira.


Pieni, älykäs, tasapainoinen, tarkkaavainen, itsetietoinen, tiivisrakenteinen ja lähes neliömäinen seurakoira, jolla on hyvä luusto, kuitenkin liikkeet ja rakenne ovat tyylikkäät. Ilme on lähes inhimillinen. Karkeakarvaiset griffonit erotetaan kahdeksi eri roduksi värityksensä perusteella, kun taas petit brabançon on lyhytkarvainen.


Griffoneiden värit

Griffon bruxellois: Punainen ja punertava; pään karvoituksessa sallitaan hieman mustaa.


Griffon belge: Musta sekä musta puhtain ja selvärajaisin punaruskein merkein. Merkit sijaitsevat eturaajoissa käpälästä ranteeseen ja takaraajoissa käpälästä kintereeseen, raajojen sisäpinnalla ylös saakka, rinnassa, poskissa, leuassa, silmien yläpuolella, korvien sisäpuolella, hännän alapuolella ja peräaukon ympärillä. Mustan värin sekoittuminen punaruskeaan on hyväksyttävää, mutta puhdasta mustaa ja mustaa punaruskein merkein pidetään parempana.


Petit brabançon: Samat värit kuin karkeakarvaisilla griffoneilla. Musta maski; harmaa väri vanhojen koirien maskissa ei ole virhe.


Yleistä Griffoneista

Griffon bruxellois eli brysselingriffoni on Belgiasta kotoisin oleva koirarotu. Se kuuluu FCI:n roturyhmään 9. Griffon bruxellois on yksi kolmesta belgiangriffonin rotumuunnoksesta. Toiset kaksi rotumuunnosta ovat karkeakarvainen griffon belge ja sileäkarvainen petit brabancon. Suomeen ensimmäiset belgiangriffonit tulivat jo 1920-luvulla, mutta varsinaiset kantagriffonit tulivat Suomeen vuonna 1958. Bruxellois tarkoittaa sananmukaisesti brysseliläistä.


Englanninkielisissä maissa Brussels Griffon ja Griffon Bruxellois viittaavat punaisen muunnoksen lisäksi myös koko belgiangriffoni-rotuun, kun taas Belgiassa ja Suomessa kaikki kolme muunnosta menevät nimikkeen Griffon Belge/belgiangriffoni alle.


Griffonin luonne

Griffon bruxellois’t ovat luonteeltaan uteliaita, terhakoita, miellyttämishaluisia ja ystävällisiä. Reippaana rotuna griffonit ovat hyviä perhe- ja vahtikoiria, jotka sopivat niin lenkkeilijälle kuin agilitykentille. Griffon kiintyy syvästi perheeseensä ja seuraa uskollisesti ja innokkaasti perhettään harrastuksissa ja arjessa.


FCI.:N LUOKITUS:

Ryhmä 9 seura- ja kääpiökoirat

Alaryhmä 3 belgialaiset kääpiökoirat

Griffon Bruxellois

Shik iz Mitkov Ekateriny
Ester iz Mitkov Ekateriny

Griffon Belge

Malvina iz Mitkov Ekateriny
Judgina iz Mitkov Ekateriny

Petit Brabancon

Zhar-ptitza iz Mitkov Ekateriny
Grusha iz Mitkov Ekateriny
PetBaja.fi
SO POSH - PetBaja.fi